Czosnkowe tosty z kozim serem
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Proste dania Nigela Slatera (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 główki czosnku
- oliwa
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- sól i świeżo mielony pieprz
- kozi ser pleśniowy
- 1 ciabatta albo bagietka
- liście sałaty
- plastry prosciutto
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 120oC. Włóż całe główki czosnku do żaroodpornego naczynia, polej je oliwą i dopraw tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Piecz przez około godzinę, aż czosnek zmięknie. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z łupinek do miseczki. Dolej tyle oliwy, żeby powstała gęsta pasta i dopraw ją do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pokrój ser na cienkie plastry. Przekrój wzdłuż ciabattę/bagietkę i zapiecz w piekarniku. Posmaruj kromki pastą czosnkową, rozłóż ser na pieczywie i wstaw do piekarnika, żeby ser się stopił. Podawaj tosty z chrupiącą sałatą i plastrami prosciutto.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Kuchnia międzynarodowa
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W