Curry z kurczaka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Przygotowanie:
Składniki marynaty:
2 łyżki stołowe mielonej kolendry
2 łyżki stołowe słodkiej papryki
2 łyżki stołowe przyprawy curry
2 łyżki stołowe soli
1 łyżeczka sproszkowanego chilli
½ łyżeczki mielonej kurkumy
szczypta mielonych goździków
Składniki dania głównego:
6 podudzi kurczaka
3 łyżki stołowe oleju roślinnego
1 drobno posiekana cebula
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru
3 liście curry albo laurowe
1 gałązka trawy cytrynowej, tylko biała część
2 zielone papryczki chilli, drobno posiekane i bez pestek
2 pokrojone w kostkę pomidory
2 laski cynamonu
250 ml mleka kokosowego
125 ml wody
Do podania:
ugotowany ryż basmati
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i wetrzyj ją w mięso. Przykryj folią spożywczą i wstaw na 4 godziny do lodówki. W dużym rondlu rozgrzej olej, usmaż cebulę na brązowo. Dorzuć czosnek, imbir, liście curry, trawę cytrynową, papryczki chilli, pomidory i laski cynamonu. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty, mieszając. Dodaj mięso, przykryj i duś na średnim ogniu przez 5 minut. Wlej mleko kokosowe i wodę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Przed podaniem wyjmij laski cynamonu, liście curry i trawę cytrynową. Podawaj z ryżem.
Opracowano na podstawie programu „Mathew Hayden na domowym gruncie”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W