Curry z kalafiora, nerkowców i zielonego groszku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 1 szklanka nerkowców
- 3 szklanki wody
- 1 kalafior (same różyczki)
- ¼ łyżeczki mielonej kurkumy
- ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki świeżego lub mrożonego groszku
- ½ szklanki gęstego mleczka kokosowego
- 2 łyżki oleju
- 1 posiekana cebula
- 5 liści kari
- 1 liść pandanu
- ¼ łyżeczki nasion gorczycy
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 duża zielona chili
- ½ łyżeczki suszonej chili w płatkach
- 1 łyżka soku z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nerkowce ugotować do miękkości w dużym garnku (około 20 minut). Dodać różyczki kalafiora i gotować jeszcze 5 minut. Posypać kurkumą, kminem, kolendrą i solą. Dodać groszek i mleczko kokosowe. Doprowadzić na małym ogniu do zagotowania. Na średnim ogniu rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę, liść pandanu, liście kari, nasiona gorczycy, czosnek i chilli. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać do curry z kalafiora. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z chlebem lub z roti - plackami indyjskimi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W