Brązowy gulasz z kurczaka
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes na Karaibach (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska, Kuchnia jamajska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 porcje kurczaka (udka i podudzia) lub 1,2 kg kurczaka w całości ze skórą
- 1 limonka (tylko sok)
- 3 posiekane cebulki dymki
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 papryka chińska
- bez pestek
- drobno posiekana
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 4 gałązki tymianku (1 łyżeczka świeżych listków)
- 3 pokrojone w kostkę pomidory
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka ketchupu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kurczaka w całości pokroić na 16 kawałków lub wziąć same udka. Skropić sokiem z limonki. Dodać dymkę, czosnek, paprykę, sos sojowy, cebulę, tymianek i pomidory. Doprawić obficie i dokładnie wymieszać. Odstawić do zamarynowania co najmniej na dwie godziny lub na całą noc. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Olej rozgrzać na średnim ogniu na głębokiej patelni. Zrumienić kurczaka, często obracając. Zalać marynatą, domieszać ketchup i dodać 125 ml gorącej wody tak, aby pokryła mięso. Przykryć i dusić 20-25 minut, aż sos zgęstnieje. Mięso powinno być miękkie. Podawać z ryżem i z grochem, ryżem gotowanym na parze lub z makaronem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia jamajska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W