Antrykot w suchej marynacie

Antrykot w suchej marynacie
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej chili
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku
  • olej do posmarowania grilla
  • 2 antrykoty po 60-70 dag
  • oliwa extra vergine

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Połącz w misce wszystkie suche składniki. Upewnij się, że przyprawy są dobrze wymieszane. Natrzyj steki suchą marynatą, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 24 godziny, a najlepiej na 2-3 dni. Mięso będzie smakować jak peklowane. Rozgrzej gazowy lub węglowy grill. Zeskrob nieczystości i posmaruj grill olejem. Wyjmij steki z lodówki 20-30 minut przez pieczeniem. Połóż steki na mocno rozgrzanym grillu, żeby opaliły się z obu stron. Kiedy steki lekko sczernieją, przesuń je na bok, w mniej rozgrzane miejsce i opiekaj 6-7 minut z każdej strony, by otrzymać półkrwiste mięso. Zdejmij steki z grilla i połóż w ciepłym miejscu, by odpoczęło przez 7-8 minut. Odetnij kość i pokrój antrykoty w ukośne plastry w poprzek włókien. Skrop oliwą extra vergine i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA