Antrykot w suchej marynacie
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej chili
- 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku
- olej do posmarowania grilla
- 2 antrykoty po 60-70 dag
- oliwa extra vergine
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Połącz w misce wszystkie suche składniki. Upewnij się, że przyprawy są dobrze wymieszane. Natrzyj steki suchą marynatą, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 24 godziny, a najlepiej na 2-3 dni. Mięso będzie smakować jak peklowane. Rozgrzej gazowy lub węglowy grill. Zeskrob nieczystości i posmaruj grill olejem. Wyjmij steki z lodówki 20-30 minut przez pieczeniem. Połóż steki na mocno rozgrzanym grillu, żeby opaliły się z obu stron. Kiedy steki lekko sczernieją, przesuń je na bok, w mniej rozgrzane miejsce i opiekaj 6-7 minut z każdej strony, by otrzymać półkrwiste mięso. Zdejmij steki z grilla i połóż w ciepłym miejscu, by odpoczęło przez 7-8 minut. Odetnij kość i pokrój antrykoty w ukośne plastry w poprzek włókien. Skrop oliwą extra vergine i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W