19.strucle z ciasta filo i aromatyczny sos z porto simona rimmera

19.strucle z ciasta filo i aromatyczny sos z porto simona rimmera
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.19)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Przygotowanie:


Sos
1 duża cebula
3 średnie ciemne pieczarki
1 ząbek czosnku
250 ml bulionu warzywnego
100 ml porto
100 ml wytrawnego czerwonego wina
1 czubata łyżka masła

Farsz
5 pieczarek
2 pory, tylko biała część
1 ząbek czosnku
150g gładkiego śmietankowego twarożku
2 czubate łyżki serka ricotta
sól, pieprz
2 średnie pomidory bez skóry i pestek
12 płatów ciasta filo
50 g stopionego masła

Przygotować sos
Cebulę przekroić na pół, 3 pieczarki, 1 ząbek czosnku i cebulę pokroić w plasterki. Dolać nieco bulionu i dusić aż odparuje. Dolać porto oraz wytrawne wino i zredukować sos. Przed podaniem podgrzać z czubatą łyżką masła.

Farsz
Pozostałe pieczarki pokroić w ćwiartki, a białe części porów w krążki o grubości monety dwuzłotowej.
Zmiażdżyć ząbek czosnku i szybko przesmażyć składniki, żeby aromaty się połączyły. Odstawić do ostudzenia (mogą być ciepłe, ale nie gorące). W misce starannie wymieszać twarożek i ricottę. Doprawić solą i pieprzem – ser musi być odrobinę za słony, po dodaniu warzyw smak będzie w sam raz. Odsączyć warzywa i połączyć je z twarogiem. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do farszu. Wymieszać i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Przygotować ciasto filo zgodnie z przepisem na opakowaniu i przykryć wilgotną ściereczką.
Ułożyć na blacie 3 warstwy ciasta filo, jedną na drugiej, smarując je stopionym masłem za pomocą pędzla. Położyć porcję farszu (duża garść – ok. 150g) pośrodku ciasta, założyć przeciwległe brzegi na farsz. Jeden z prostopadłych brzegów zwinąć ciasno, tworząc zgrabną struclę. Posmarować ciasto masłem. Powyższe czynności powtórzyć przy kolejnych struclach.
Piec ok. 20 min, aż będą złociste i chrupiące.

Podawać z sosem z porto oraz blanszowaną brukselką i plastrami słodkich buraków.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA