15.kokosowe gobi z goa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki1 łyżka stołowa oleju roślinnego
1 łyżeczka ziaren kolendry
¾ łyżeczki czarnej gorczycy (może także być żółta)
2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
2 drobno posiekane, zielone chilli
½ łyżki stołowej posiekanych migdałów (dowolnie)
1 drobno posiekana, mała cebula
200g kalafiora, podzielonego na różyczki
200g brokuła, podzielonego na różyczki
2 posiekane, średnie pomidory
garść fasoli szparagowej
½ łyżeczki zmielonej kurkumy
1 łyżeczka soli
1 łyżka stołowa wody
200 ml mleka kokosowego
posiekana liście świeżej kolendry do przybrania
Przygotowanie
Na silnym ogniu rozgrzać olej na patelni. Wrzucić ziarna kolendry i gorczycy. Gdy zaczną skakać, zmniejszyć płomień, dodać imbir, chilli, migdały i cebulę. Wymieszać i smażyć 2 minuty. Dodać kalafiora i brokuły, dokładnie wymieszać, przykryć i dusić 5 minut. Dodać pomidory, fasolę, kurkumę, wodę i sól. Wymieszać i przykryć. Zmniejszyć płomień do bardzo mały, dusić 3-5 minut, aż warzywa będą miękkie. Wlać mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawać posypane kolendrą z gorącym chlebem chappati.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W