08.pudding śliwkowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Przygotowanie:
Składniki90 g tartej bułki
45 g maki
125 g brązowego cukru demerara
125 g posiekane łoju
125 g rodzynków sułtańskich
125 g rodzynków zwykłych
125 g rodzynków koryntek
60 g płatków migdałowych
30 g posiekanych wiśni kandyzowanych
60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
sok i skórka z ½ cytryny
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ do 1 łyżeczki przyprawy do pierników
szczypta sody oczyszczonej
sól
2 jaja
Przygotowanie
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać skórkę i sok z cytryny, jaja, dokładnie wymieszać. Przełożyć do grubo wysmarowanej tłuszczem miski o pojemności 850 ml. Przykryć dwoma arkuszami grubo wysmarowanego tłuszczem pergaminu tak, aby pośrodku była zakładka. Gotować na parze 6 godzin. Zdjąć pergamin. Jeśli na wierzchu jest tłuszcz, zostawić, będzie wchłonięty. Po wystudzeniu przykryć pergaminem i przechowywać. W pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia rano gotować na parze 3 godziny. Podawać z sosem z brandy lub masłem rumowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W