Zupa z owocami morza
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 8)
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 200 g omułków
- 2 kraby
- 400 g świeżego dorsza, czarniaka lub rdzawca
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 1 l wywaru z gotowania omułków i krabów
- 100 g fenkułu, pokrojonego w kostkę
- 100 g selera, pokrojonego w kostkę
- 100 g pora, pokrojonego w kostkę
- 1 gałązka tymianku
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietanki kremówki
- 8 przegrzebków
- 2-3 łyżki kaparów
- 100 ml oleju do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyścić omułki. Te, które mają uchyloną muszlę, opukać delikatnie o twardą powierzchnię – jeśli się nie zamkną, wyrzucić.
Garnek o pojemności 10 l wypełnić wodą do połowy. Posolić, zagotować. Włożyć kraby i omułki, gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. Wyjąć kraby i omułki, odstawić. Do wywaru włożyć kawałki ryby, gotować przez mniej więcej 5 minut, wyjąć, odłożyć.
Wyjąć mięso krabów ze skorupy i szczypiec, omułki wyjąć z muszli.
W drugim garnku zeszklić warzywa z tymiankiem na maśle (bez rumienienia). Wlać wino, wywar i śmietankę, gotować przez 20 minut, posolić do smaku. Przelać przez sito.
Przegrzebki usmażyć na rozgrzanej patelni na łyżce masła, odłożyć.
Osączone kapary podrumienić na rozgrzanym oleju, wyłożyć na papierowy ręcznik.
W głębokich talerzach ułożyć kawałki ryby, przegrzebki, omułki i mięso kraba. Zalać gorącą zupą, przybrać smażonymi kaparami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź