Zupa z owocami morza

Zupa z owocami morza
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię (odc. 8)
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 200 g omułków
  • 2 kraby
  • 400 g świeżego dorsza, czarniaka lub rdzawca
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 1 l wywaru z gotowania omułków i krabów
  • 100 g fenkułu, pokrojonego w kostkę
  • 100 g selera, pokrojonego w kostkę
  • 100 g pora, pokrojonego w kostkę
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 8 przegrzebków
  • 2-3 łyżki kaparów
  • 100 ml oleju do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oczyścić omułki. Te, które mają uchyloną muszlę, opukać delikatnie o twardą powierzchnię – jeśli się nie zamkną, wyrzucić.
Garnek o pojemności 10 l wypełnić wodą do połowy. Posolić, zagotować. Włożyć kraby i omułki, gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. Wyjąć kraby i omułki, odstawić. Do wywaru włożyć kawałki ryby, gotować przez mniej więcej 5 minut, wyjąć, odłożyć.
Wyjąć mięso krabów ze skorupy i szczypiec, omułki wyjąć z muszli.
W drugim garnku zeszklić warzywa z tymiankiem na maśle (bez rumienienia). Wlać wino, wywar i śmietankę, gotować przez 20 minut, posolić do smaku. Przelać przez sito.
Przegrzebki usmażyć na rozgrzanej patelni na łyżce masła, odłożyć.
Osączone kapary podrumienić na rozgrzanym oleju, wyłożyć na papierowy ręcznik.
W głębokich talerzach ułożyć kawałki ryby, przegrzebki, omułki i mięso kraba. Zalać gorącą zupą, przybrać smażonymi kaparami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA