Zupa z ciecierzycy i chorizo
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Mali producenci wchodzą na rynek (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 225 g suchej ciecierzycy
- łyżka oleju
- 125 g chorizo
- pokrojonego w niewielkie kawałki
- 3 ząbki czosnku
- posiekane
- ½ cebuli
- nabite czterema goździkami
- 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól i świeżo mielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc. Odcedzić, przepłukać. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć chorizo do momentu, kiedy zacznie być chrupiące. Włożyć ciecierzycę, smażyć przez 3 minuty. Dodać czosnek, cebulę i kolendrę. Zalać wodą tak, by zakryła wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Co jakiś czas dolewać wody, tak, by przykrywała ciecierzycę. Wyjąć cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Połowę ciecierzycy zmiksować w blenderze, włożyć do zupy, podgrzać. Zupę podawać posypaną prażonymi płatkami migdałów, polaną odrobiną oliwy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W