Zupa fasolowa Nigela

Zupa fasolowa Nigela
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • oliwa
  • 3-4 pomidory
  • 1 liść laurowy
  • kilka garści gotowanej drobnej fasoli
  • bulion warzywny
  • kilka kawałków skórki z pomarańczy bez białej gorzkiej warstwy
  • skórka parmezanu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 garść łodyg boćwiny (albo młodych liści)
  • świeża natka pietruszki
  • posiekana
  • bagietka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Posiekaj cebule i marchewki. Rozgrzej na małym ogniu w dużym garnku trochę oliwy i podsmaż cebulę i marchewkę. Pokrój pomidory na kawałki i dodaj je do garnka razem z liściem laurowym. Wsyp do garnka fasolę i zalej taką ilością bulionu, która przykryje warzywa. Dorzuć skórkę pomarańczy i parmezanu.
Dopraw zupę sporą ilością soli oraz świeżo mielonego pieprzu i gotuj ją na małym ogniu. Posiekaj łodygi boćwiny i dodaj do garnka. Po chwili dodaj liście boćwiny i natkę pietruszki. Podawaj z grzankami i oliwą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA