Zupa „krwawa mary”
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.9)
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- kilka papryczek chili
- kilka łyżeczek cukru
- kilka łyżek oliwy
- bulion z kostki warzywnej
- koncentrat pomidorowy
- tabasco
- kilka łyżeczek kremowego chrzanu
- kilka łyżeczek sherry
- 5 łyżek wódki
- czarny pieprz
- sok z pomarańczy
- Do dekoracji: kilka łodyżek selera naciowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrojone na pół pomidory ułożyć na blasze skórką do dołu. Papryczki przekroić wzdłuż i wygarnąć łyżeczką nasionka, położyć na pomidorach, posypać cukrem i polać oliwą. Blachę wstawić do piekarnika na około pół godziny. Podpieczone pomidory i chili przełożyć do blendera. Na blachę wlać trochę bulionu, żeby rozpuścić cukier skarmelizowany na dnie. Wlać bulion z blachy do blendera, zmiksować na gładką masę, którą następnie należy przetrzeć przez sito. Dolać resztę bulionu. Zupę można doprawić odrobiną koncentratu pomidorowego, ewentualnie paroma kroplami tabasco, wymieszać trzepaczką. Dodać chrzan, wlać sherry i wódkę oraz trochę soku, wyciśniętego z pomarańczy, wymieszać. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać ciepłą w szklaneczkach, z gałązką selera naciowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W