Żmijogłów pieczony w słomie ryżowej
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 1 żmijogłów
- o wadze 600-800 g
- oczyszczony i wypatroszony
- 1 bambusowy patyk
- długości 60 cm
- 5 kg słomy ryżowej
- szklanka wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nabić rybę wzdłuż na bambusowy patyk. Patyk wbić w ziemię, tak, by ryba była głową do góry. Wlać wodę do rybiego pyszczka, żeby ryba upiekła się też od wewnątrz. Obłożyć rybę na patyku piramidą ze słomy. Podpalić słomę i odsunąć się od ogniska. Kiedy słoma się wypali, ryba będzie upieczona. Nożem zeskrobać opaloną warstwę i jeść rybę wprost z patyka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W