Żmijogłów pieczony w słomie ryżowej

Żmijogłów pieczony w słomie ryżowej
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 1 żmijogłów
  • o wadze 600-800 g
  • oczyszczony i wypatroszony
  • 1 bambusowy patyk
  • długości 60 cm
  • 5 kg słomy ryżowej
  • szklanka wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nabić rybę wzdłuż na bambusowy patyk. Patyk wbić w ziemię, tak, by ryba była głową do góry. Wlać wodę do rybiego pyszczka, żeby ryba upiekła się też od wewnątrz. Obłożyć rybę na patyku piramidą ze słomy. Podpalić słomę i odsunąć się od ogniska. Kiedy słoma się wypali, ryba będzie upieczona. Nożem zeskrobać opaloną warstwę i jeść rybę wprost z patyka.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA