Ziemniaki z pieczarkami i curry
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Doskonałe trio (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:4 ziemniaki duże do pieczenia, po 250 – 300 g każdy
2 łyżki oleju słonecznikowego albo rzepakowego, ewentualnie oliwy
400 g grubo pokrojonych pieczarek
1 duży posiekany ząbek czosnku
spora porcja masła, 30 - 50 g
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 C. Umyć ziemniaki i nakłuć łupiny widelcem. Piec ziemniaki w formie albo bezpośrednio na blasze przez 1 godz, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Postawić dużą patelnię na średnim ogniu i rozgrzać olej. Smażyć grzyby przez 5 min, aż zmiękną i zmienią kolor. Nie zmniejszać ognia, żeby odparowała wilgoć z grzybów.Przełożyć grzyby na talerz. Usmażyć pozostałe pieczarki. Dołożyć wcześniejszą partię grzybów. Dodać czosnek i pastę curry. Smażyć, ciągle mieszając, przez minutę. Zdjąć z ognia. Przeciąć ziemniaki na pół wzdłuż, trzymając je w serwetce, żeby się nie poparzyć. Przełożyć miąższ ziemniaków do miski. Zostawić 5 mm warstwę miąższu w łupinach. Wstawić łupiny z powrotem do piekarnika na czas przygotowania nadzienia, ale nie na dłużej niż 10 min. Wymieszać miąższ ziemniaków z masłem solą i pieprzem. Dodać pieczarki z curry. Nadziać łupiny ziemniaków i wstawić do piekarnika na 10 – 15 min. Odstawić na 5 min, żeby nieco przestygły. Przyprawić solą i pieprzem przed podaniem. Serwować z czatnejem z mango.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W