Ziemniaki po grecku ze szpinakiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.115)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 8 łyżek masła
- 6 ziemniaków
- każdy pokrojony na 12 części
- 1 główka czosnku
- obrana i podzielona na ząbki
- sok i skórka stara z 2 cytryn
- dodatkowe 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego oregano
- 280g młodego szpinaku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na dużej żeliwnej patelni stopić masło z oliwą na średnim ogniu. Kiedy masło zacznie skwierczeć, dorzucić ziemniaki, cierpliwie je rumienić przez jakieś 15-20 minut, mieszając w razie potrzeby tak, żeby zrumieniły się równomiernie. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Sok z cytryny połączyć z drugą częścią oliwy z oliwek, czosnkiem i oregano, ubijać do czasu, aż powstanie gładki sos. Przypieczone ziemniaki przełożyć do salaterki i polać je czosnkowym dressingiem, oprószyć solą i pieprzem, wmieszać szpinak.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W