Żeberka z chilli i kawą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.42)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 4 duże lub 8 małych krótkich żeberek
- sól i pieprz
- 1 duża pokrojona cebula
- 3 pokrojone ząbki czosnku
- 1 sucha papryczka chili pasilla
- z usuniętym gniazdem nasiennym
- pokrojona
- 1 sucha papryczka chili chipotle
- z usuniętym gniazdem nasiennym
- pokrojona
- 12 ml wytrawnego czerwonego wina
- 125 ml mocnej kawy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondlu o grubym dnie z przykrywką rozgrzać oliwę. Na średnim ogniu porządnie przysmażyć żeberka, regulując ogień tak, aby skórka była mocno brązowa. Przyprawić solą i pieprzem w trakcie smażenia. Wyjąć na talerz i zmniejszyć ogień. W tym samym rondlu usmażyć cebulę, czosnek i papryczki chili, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie, ok. 15 minut. Wlać wino i kawę, odparować połowę płynu na dużym ogniu. Wrzucić do rondla żeberka, przykryć i gotować na małym ogniu (lub w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C) przez 2-3 godziny. Dusić aż będą bardzo miękkie i mięso będzie odpadać od kości, przekręcając na drugą stronę co godzinę. Spróbować, doprawić i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia meksykańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W