Zapiekanka z ziemniaków

Zapiekanka z ziemniaków
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.112)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 7-8 ziemniaków
  • wyszorowanych
  • 2 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 340 g startego sera gruyere albo średnio ostrego sera cheddar

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Żeliwną patelnię o średnicy 30 cm lub inną dużą i głęboką patelnię włożyć do piekarnika i rozgrzać. Papierowy ręcznik natłuścić olejem roślinnym i przetrzeć nim gorącą patelnię, aby delikatnie natłuścić całość. Można użyć zwykłej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Zetrzeć ziemniaki do dużego garnka. Dużego na tyle, żeby pomieścił i ziemniaki, i śmietanę. Dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz – doprowadzić całość do wrzenia. Ten krok skróci czas pieczenia, a ziemniaki równomiernie się podgrzeją. Wmieszać ser. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania. Zapiekać przez około 45-60 minut, do czasu, aż zapiekanka mocno się przyrumieni. Poluzować zapiekankę przejeżdżając nożem wzdłuż brzegów foremki, położyć na niej talerz i przełożyć na niego jeszcze ciepłą zapiekankę. Kroić w plastry i podawać udekorowaną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA