Zapiekanka z serów
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.65)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 250 ml lekko podgrzanej 12 % śmietanki
- mleka lub mieszanki,
- 3 jaja w pokojowej temperaturze
- ¾ szklanki startego sera ementaler
- gruyere
- cantal lub ich mieszanki
- ¼ szklanki startego parmezanu lub twardego pecorino
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- lub do smaku
- masło do wysmarowania smarowania formy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160°C. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki oprócz masła. Wlać do 4 lub 6 wysmarowanych masłem kokilek lub do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Piec przez 20 – 30 minut, aż zapiekanka będzie prawie całkiem twarda, choć w środku powinna być półpłynna. Ostudzić, podawać ciepłą lub w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W