Zapiekanka z kurczaka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.126)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Przygotowanie:
Kurczak i bulion
2 duże kurczaki, pokrojone na części
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
6 liści laurowych
Warzywa
2 bulwy kopru włoskiego, z odciętymi wierzchołkami, pokrojone w 2,5 cm kawałki
1 duże opakowanie młodej marchewki
8 cebul, pokrojonych w kostkę
2 główki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
Farsz
1 szklanka masła
2 szklanki mąki
bulion z kurczaka
1 szklanka 12% śmietany
1 szklanka sherry
sól i pieprz
2 szklanki mrożonego groszku
1 partia ciasta z pesto i szczypiorkiem
kurczak i warzywa
Kurczak i bulion
Części kurczaka przełożyć do dużego garnka, wlać tyle wody, aby prawie całkowicie je przykryła.
Dodać sól, pieprz i liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości, około 30 minut. Kurczaka wyjąć z wywaru. Kiedy przestygnie, oderwać mięso od kości. Wyrzucić kości i skórę. Odlać bulion i trochę tłuszczu z wierzchu i zachować na później.
Warzywa
Pusty garnek po bulionie z powrotem ustawić na ogniu, łyżką wazową wlać tłuszcz i włożyć kurczaka. Dodać warzywa i smażyć je, aż zmiękną. Gotowe warzywa wyjąć z garnka i ostawić na później.
Farsz
Ten sam garnek raz jeszcze ustawić na palniku, dodać masło. Kiedy się stopi, wmieszać mąkę i gotować jeszcze przez kilka minut. Dodawać bulion po łyżce wazowej, ciągle mieszając. Mieszać do czasu aż bardzo zgęstnieje. Dodać śmietanę i sherry, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać mrożony groszek, mięso kurczaka i warzywa. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Aby przygotować indywidualne porcje, farsz przełożyć do 24 aluminiowych foremek do zapiekania o pojemności 230 ml, ustawić je na blasze do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić z niego 24 koła o średnicy 7,5 cm. Tak przygotowanym ciastem przykryć farsz. Piec około 30 minut, do czasu, aż wierzch ciasta będzie złotobrązowy, a farsz będzie bulgotał. Można też farsz z kurczaka przełożyć do jednego lub dwóch dużych naczyń do zapiekania, przykryć ciastem i upiec. Podawać w całości.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W