Zapiekanka pasterska babci
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- pokrojone w piórka
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 600 g ugotowanej
- mielonej jagnięciny albo resztek pieczeni jagnięcej
- 50 ml mleka
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 250 ml wywaru wołowego lub jagnięcego
- 4 liście laurowe (dowolnie)
- 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
- 4 pokrojone w cienkie plastry pomidory
- sól i pieprz (do smaku)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W dużym naczyniu do zapiekania lub rondlu z żaroodporną rączką rozgrzej jedną łyżkę masła. Dodaj cebule, ⅔ posiekanego czosnku. Smaż aż będą miękkie i złociste. Dodaj mielone mięso. Wymieszaj. Z boku rondla przesuń masę i zrób puste miejsce. Wlej mleko, wsyp skrobię. Wymieszaj, a następnie połącz z masą mięsną. Dolej wywar i całość starannie wymieszaj. Dopraw do smaku. Wrzuć liście laurowe. W misce rozgnieć ziemniaki na miazgę. Dodaj resztę masła i czosnku. Dopraw solą do smaku. Na masie mięsnej w rondlu ułóż warstwę z plasterków pomidorów. Nałóż na to ziemniaczane purèe. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 35 minut, aż wierzch będzie złocisty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W