Zapiekanka pasterska babci

Zapiekanka pasterska babci
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • pokrojone w piórka
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 600 g ugotowanej
  • mielonej jagnięciny albo resztek pieczeni jagnięcej
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 250 ml wywaru wołowego lub jagnięcego
  • 4 liście laurowe (dowolnie)
  • 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 4 pokrojone w cienkie plastry pomidory
  • sól i pieprz (do smaku)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W dużym naczyniu do zapiekania lub rondlu z żaroodporną rączką rozgrzej jedną łyżkę masła. Dodaj cebule, ⅔ posiekanego czosnku. Smaż aż będą miękkie i złociste. Dodaj mielone mięso. Wymieszaj. Z boku rondla przesuń masę i zrób puste miejsce. Wlej mleko, wsyp skrobię. Wymieszaj, a następnie połącz z masą mięsną. Dolej wywar i całość starannie wymieszaj. Dopraw do smaku. Wrzuć liście laurowe. W misce rozgnieć ziemniaki na miazgę. Dodaj resztę masła i czosnku. Dopraw solą do smaku. Na masie mięsnej w rondlu ułóż warstwę z plasterków pomidorów. Nałóż na to ziemniaczane purèe. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 35 minut, aż wierzch będzie złocisty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA