Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.70

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i rozmaryn albo tymianek i smaż przez 3-4 min, aż się lekko zrumienią. Dodaj marchewkę, rzepę i pasternak i smaż przez 1-2 min, aż się lekko zrumienią. Dodaj krojone pomidory i wywar, wymieszaj wszystko i doprowadź do wrzenia. Dodaj jagnięcinę i gotuj ok. 30 min, aż płyn odparuje o 2/3 i sos zgęstnieje. Dodaj groszek i podgrzej. Przełóż zawartość rondla do żaroodpornego naczynia i odstaw, żeby trochę przestygła. W tym czasie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż zmiękną (ok. 20 min). Odsącz je i ugnieć na puree, dodając masło i mleko. Rozprowadź ziemniaki na powierzchni sosu w naczyniu i zapiekaj 40-50 min, aż ziemniaki się zrumienią, a sos zagrzeje.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA