Zapiekanka pasterska
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Ekonomia gastronomii (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula
- obrana i drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- obrane i drobno posiekane
- 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu (albo tymianku)
- 2 marchewki
- obrane i pokrojone w kostkę
- ½ rzepy
- obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 duży korzeń pasternaku
- obrany i pokrojony w kostkę
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 litr wywaru mięsnego
- 320 g zimnej pieczonej jagnięciny (np. resztki z pieczonej łopatki)
- drobno posiekanej
- 150 g mrożonego groszku
- 3-4 mączyste ziemniaki
- obrane i pokrojone w kostkę
- 1-2 łyżki masła
- trochę mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i rozmaryn albo tymianek i smaż przez 3-4 min, aż się lekko zrumienią. Dodaj marchewkę, rzepę i pasternak i smaż przez 1-2 min, aż się lekko zrumienią. Dodaj krojone pomidory i wywar, wymieszaj wszystko i doprowadź do wrzenia. Dodaj jagnięcinę i gotuj ok. 30 min, aż płyn odparuje o 2/3 i sos zgęstnieje. Dodaj groszek i podgrzej. Przełóż zawartość rondla do żaroodpornego naczynia i odstaw, żeby trochę przestygła. W tym czasie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż zmiękną (ok. 20 min). Odsącz je i ugnieć na puree, dodając masło i mleko. Rozprowadź ziemniaki na powierzchni sosu w naczyniu i zapiekaj 40-50 min, aż ziemniaki się zrumienią, a sos zagrzeje.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W