Wywar warzywny

Wywar warzywny
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę nadziać goździkami. Warzywa pokroić na kawałki. W dużym garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć warzywa. Zalać zimną wodą, na wysokość ok 4 cm powyżej składników. Dodać kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie, tymianek i listek laurowy. Smak można rozbudować różnorodnymi warzywami. Buraki zmieniają kolor wywaru, seler i warzywa kapustne w nadmiarze dominują smakowo. Powoli podgrzewać. Kiedy wywar się zagotuje zbierać szumowiny tworzące na wierzchu szarą pianę. Dodać sól, mniej niż zazwyczaj, ponieważ wywar odparuje. Łatwiej potem dosolić właściwą zupę, niż walczyć z przesoleniem. Gotować odkryty, na małym ogniu, unikać mocnego wrzenia. Przestudzony wywar odcedzić na sicie przez gęstą gazę. Wywar można wykorzystać do przygotowania innych zup, sosów, risotta. Można mrozić.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA