Wołowina w sosie ostrygowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Wołowina:
200 g zielonej fasolki szparagowej
350 g polędwicy wołowej, pokrojonej na cienkie plasterki
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego i więcej do przyprawienia
szczypta cukru
1 łyżka oleju arachidowego
3 ząbki czosnku, zmiażdżone i drobno posiekane
1 średnia chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
Smażonego ryż:
2 łyżki oleju arachidowego
2 rozkłócone jajka
50 g mrożonego zielonego groszku
200 g ugotowanego zimnego ryżu jaśminowego
1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
świeżo mielony biały pieprz
Przygotowanie:
Zblanszuj fasolkę w rondlu z osolonym wrzątkiem przez 1 minutę, odsącz, zahartuj w zimnej wodzie i odstaw na bok. Dopraw pokrojoną wołowinę jasnym sosem sojowym, sosem ostrygowym i cukrem. Dodaj trochę soli oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu, dobrze wymieszaj i odstaw na bok. Rozgrzej wok na dużym ogniu i wlej olej arachidowy. Włóż zamarynowaną wołowinę i posyp czosnkiem i chili. Szybko przemieszaj i smaż, aż mięso się zrumieni. Dodaj fasolkę i smaż kolejną minutę. Dopraw szczyptą soli i kroplą sosu ostrygowego. Rozgrzej wok albo dużą patelnię na dużym ogniu, wlej olej arachidowy, a następnie ubite jajka. Po 1-2 minutach lekko je przemieszaj. Dodaj zielony groszek, wymieszaj i smaż niecałą minutę, a następnie wsyp ryż i smaż, aż przestanie się kleić. Dopraw go do smaku jasnym sosem sojowym, olejem sezamowym oraz białym pieprzem i natychmiast podaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia chińska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W