Włoska sałatka z bazylią w ziołowym winegrecie z czerwonego octu winnego
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Sałatkapół ciabatty, pokrojonej w kostkę
kilka łyżeczek oliwy z oliwek
1 sałata rzymska, lub 1 paczka mieszanki liści różnych sałat
garść liści świeżej bazylii
1 czerwona cebula, pokrojone w cienkie plasterki, lub trochę marynowanej czerwonej cebuli
sól i pieprz
Winegret
½ szklanki czerwonego octu winnego
1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
5-6 łyżek startego sera Pecorino Romano
2 łyżki musztardy dijońskiej
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
sól i pieprz
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obtocz kawałki ciabatty w oliwie, rozłóż je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na jakieś 15 minut, aż będą złocisto-brązowe.
Przygotuj winegret. Wymieszaj wszystkie składniki, aż otrzymasz gładki, gęsty płyn. Można to zrobić ręcznym blenderem, w stojącym blenderze, lub nawet w misce tradycyjną trzepaczką. Ja najbardziej lubię ręczny blender. Najłatwiej się go myje. Porwij liście sałaty na mniejsze kawałki. Wymieszaj z liśćmi bazylii, czerwoną cebulą i hojnym chlustem winegretu. Posyp grzankami z ciabatty i dopraw solą i pieprzem.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W