Wędzony pstrąg w ciepłej sałatce z grillowanych owoców
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
Przygotowanie:
Składniki sałatki z owoców:
1 ananas
1 papaja
1 mango
25 g masła
1 łyżeczka miałkiego cukru
1 drobno posiekana czerwona papryczka chilli
sok z 1 limonki
3 drobno posiekane dymki
2 łyżki stołowe świeżej kolendry
Składniki dania z wędzonego pstrąga:
1 drobno posiekana czerwona papryczka chilli
220 g wędzonego pstrąga, bez skóry i ości, podzielonego na kawałeczki
2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
1 łyżka stołowa drobno posiekanej natki
skórka i sok z ½ limonki
chipsy ze słodkich ziemniaków i buraków (do przybrania)
Przygotowanie:
Obrać ananasa, mango i papaję, pokroić miąższ w ósemki. Rozgrzać patelnię żłobkowaną, roztopić na niej masło, dodać cukier. Wymieszać. Pędzelkiem posmarować tym syropem owoce. Ułożyć na patelni i przysmażyć po obu stronach. Zdjąć z patelni i przełożyć do miski. Posypać chilli, dymką, kolendrą, polać sokiem z limonki. Wymieszać i rozłożyć na talerzach. Do drugiej miski włożyć wszystkie składniki dania z pstrąga i dobrze wymieszać. Przekładać do kokilki, ugniatać i wykładać ostrożnie na ciepłą sałatkę owocową tak, aby zachowała kształt. Podawać posypane chipsami ze słodkich ziemniaków i buraków.
Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 3
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W