Udziec jagnięcy mleczny z Pirenejów z sosem z Oloron według przepisu Henriego
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 74)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
1 udziec jagnięcy mleczny z Pirenejów o wadze 1-1,2 kg
- 2 ząbki czosnku
- 1 świeża cebula
- kilka ziaren pieprzu
- olej słonecznikowy
-
Na sos:
- 2 szalotki
- 100 ml Jurançon
- 150 ml soków z mięsa
- ¼ czerwonej papryki
- tuzin białych winogron bez pestek
- 100 gr podsmażonych borowików
- łyżeczka pietruszki
-
Do przygotowania fasoli:
- 500 gr fasoli „kukurydzy” lub fasoli „tarbais”
- 4 świeże cebule wraz z częścią zieloną
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 600 ml wywaru z nieosolonego mięsa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Namoczyć fasolę w wodzie 1 noc wcześniej. Zmieniać wodę 2 lub 3 razy, żeby uniknąć fermentacji.
2. Poszatkować 4 świeże cebule oraz marchewkę. Podsmażyć z odrobiną tłuszczu z kaczki (Henri stosuje bardziej aromatyczny tłuszcz z confit), dodać 1 ząbek wyciśniętego czosnku, fasolę i dokładnie wymieszać. Wlać wywar, przykryć i pozostawić na małym ogniu przez 1,5 godz. Podsmażyć drobno pokrojone szalotki na odrobinie tłuszczu z kaczki, rozpuścić Jurançon, następnie wlać sok z mięsa i poddusić na małym ogniu. Wlać trochę tłuszczu z kaczki na patelnię i podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę. Pod koniec smażenia dodać pietruszkę, zamieszać, posolić i wyłączyć gaz. Odstawić. Nagrzać piekarnik do 200°C używając termoobiegu. Obrać i pokroić w ćwiartki ząbki czosnku. Zrobić kilka nacięć w mięsie i powkładać do nich po 2 ziarna pieprzu i po ćwiartce czosnku. Polać dużą ilością oliwy, posolić i wstawić do piekarnika. Piec 20-25 minut (dopóki nie zacznie się rumienić). Zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec jeszcze przez 25 minut. Pod koniec pieczenia przefiltrować sos, dodać borowiki. Odsączyć, zbierając sos z borowików i szalotek. Pokroić udziec, podgrzać na patelni resztę borowików, winogrona i paprykę. Podawać z fasolą polaną odtłuszczonym sosem z gotowania.
Rady Julie:
Zamiast wytrawnego Jurançon dodać trochę tymianku i liścia laurowego do mięsa podczas pieczenia.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź