Turecka zupa panny młodej
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
Przygotowanie:
Składniki:3 cebule
6 łyżek masła
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 ½ szklanki czerwonej soczewicy
¾ szklanki bulguru
3 litry wody lub wywaru warzywnego
2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
1 ½ łyżki suszonej mięty
kilka listków świeżej mięty
2 łyżki soku z cytryny
Do podania:
jogurt naturalny
cząstki cytryny
świeża mięta
Przygotowanie:
Cebulę pokroić drobno, dusić na maśle 8-10 minut. Nie powinna się zrumienić. Dodać koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę i pieprz kajeński. Wymieszać. Dodać soczewicę i bulgur. Wlać wodę lub wywar warzywny. Kiedy się zagotuje, zmniejszyć ogień, przykryć, gotować pół godziny. Doprawić solą i pieprzem. Dodać miętę – suszoną i świeżą i sok z cytryny. Zamieszać, odstawić zupę na 10 minut. Podawać z jogurtem, cząstkami cytryny i świeżą miętą.
@Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W