Truskawkowe ciasteczka na patyku

Truskawkowe ciasteczka na patyku
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90

Składniki:

Nadzienie truskawkowe:
  • 250 ml ekstraktu z truskawek
  • 1 łyżeczka różowego barwnika spożywczego
  • 45 g masła, stopionego
  • 1,5 łyżki twarożku, w temperaturze pokojowej
  • 75 g cukru pudru
  • 1 tabliczka białej czekolady (200 g)
patyczki
Przybranie:
  • kolorowa posypka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Utrzyj jajka z cukrem, aż masa zgęstnieje. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej. Wlej mleko wymieszane ze stopionym masłem. Przelej na blachę. Piecz 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Sprawdź, wbijając wykałaczkę, czy się upiekło.

Odstaw do ostygnięcia. Najlepiej zaczekaj z dalszymi czynności do następnego dnia. Pokrusz ciasto na drobne okruchy.

Przygotuj nadzienie. Wymieszaj składniki. Dodaj okruchy ciasta. Formuj kuleczki ciasta i włóż do lodówki, żeby stwardniały.

Roztop czekoladę. Wbij patyczki w kulki i zanurz w czekoladzie. Potrząsając, pozbądź się nadmiaru czekolady i udekoruj posypką. Wbij patyczki z ciasteczkami w gruby styropian i w wstaw do lodówki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA