Truskawkowe ciasteczka na patyku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 210 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 ml mleka
- 100 ml stopionego masła
Nadzienie truskawkowe:
- 250 ml ekstraktu z truskawek
- 1 łyżeczka różowego barwnika spożywczego
- 45 g masła, stopionego
- 1,5 łyżki twarożku, w temperaturze pokojowej
- 75 g cukru pudru
- 1 tabliczka białej czekolady (200 g)
patyczki
Przybranie:
- kolorowa posypka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Utrzyj jajka z cukrem, aż masa zgęstnieje. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej. Wlej mleko wymieszane ze stopionym masłem. Przelej na blachę. Piecz 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Sprawdź, wbijając wykałaczkę, czy się upiekło.
Odstaw do ostygnięcia. Najlepiej zaczekaj z dalszymi czynności do następnego dnia. Pokrusz ciasto na drobne okruchy.
Przygotuj nadzienie. Wymieszaj składniki. Dodaj okruchy ciasta. Formuj kuleczki ciasta i włóż do lodówki, żeby stwardniały.
Roztop czekoladę. Wbij patyczki w kulki i zanurz w czekoladzie. Potrząsając, pozbądź się nadmiaru czekolady i udekoruj posypką. Wbij patyczki z ciasteczkami w gruby styropian i w wstaw do lodówki.
Odstaw do ostygnięcia. Najlepiej zaczekaj z dalszymi czynności do następnego dnia. Pokrusz ciasto na drobne okruchy.
Przygotuj nadzienie. Wymieszaj składniki. Dodaj okruchy ciasta. Formuj kuleczki ciasta i włóż do lodówki, żeby stwardniały.
Roztop czekoladę. Wbij patyczki w kulki i zanurz w czekoladzie. Potrząsając, pozbądź się nadmiaru czekolady i udekoruj posypką. Wbij patyczki z ciasteczkami w gruby styropian i w wstaw do lodówki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W