Tostadas z kurczaka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Pasta z czarnej fasoli:
- 2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli
- ½ szklanki oleju roślinnego
- ¼ szklanki pokrojonego banana warzywnego
- 2 łyżki posiekanej cebuli cukrowej
- sól do smaku
Salsa arbol:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 6-10 chili arbol
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- ½ łyżeczki soli
12 tostadas
- 500 g rozdrobnionego mięsa kurczaka
- ½ główki sałaty lodowej, podartej
- 2 szklanki startej marchewki
- 200 g rozdrobnionego quesillo (twarogu)
- 150 ml crème fraîche
- 3 awokado, obrane i pokrojone na plasterki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj pastę z czarnej fasoli. Rozgrzej olej na średnim ogniu, na patelni o średnicy 25 cm. Wrzuć banan warzywny i usmaż na złoto, obracając, żeby podsmażył się z obu stron. Przełóż do blendera. Dodaj ugotowaną czarną fasolę i wlej tyle wody, żeby przykryła składniki. Zmiksuj na gładką masę.
Podgrzej olej ponownie na średnim ogniu. Wrzuć cebulę. Usmaż, aż zacznie się rumienić. Potrwa to około 4-5 minut. Dodaj pastę z czarnej fasoli i sól. Podgrzewaj na małym ogniu 5 minut, żeby smaki się połączyły. Odstaw na bok.
Przygotuj salsę. Wytrzyj chili. Podgrzej je na małym ogniu na patelni z olejem roślinnym. Podsmażaj chili, aż zaczną pachnieć i lekko ściemnieją (10-20 sekund). Włóż pomidory do rondelka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 4-5 minut, aż zmiękną. Wyjmij z wody. Wrzuć do blendera chili, pomidory i czosnek. Posól. Zalej wodą z gotowania pomidorów tak, aby pokryła składniki. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miski.
Przygotuj tostadas. Posmaruj pastą z czarnej fasoli. Nałóż warstwę kurczaka, sałaty, marchewki i sera. Skrop crème fraîche i kilkoma plasterkami awokado. Podawaj z salsą osobno.
Podgrzej olej ponownie na średnim ogniu. Wrzuć cebulę. Usmaż, aż zacznie się rumienić. Potrwa to około 4-5 minut. Dodaj pastę z czarnej fasoli i sól. Podgrzewaj na małym ogniu 5 minut, żeby smaki się połączyły. Odstaw na bok.
Przygotuj salsę. Wytrzyj chili. Podgrzej je na małym ogniu na patelni z olejem roślinnym. Podsmażaj chili, aż zaczną pachnieć i lekko ściemnieją (10-20 sekund). Włóż pomidory do rondelka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 4-5 minut, aż zmiękną. Wyjmij z wody. Wrzuć do blendera chili, pomidory i czosnek. Posól. Zalej wodą z gotowania pomidorów tak, aby pokryła składniki. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miski.
Przygotuj tostadas. Posmaruj pastą z czarnej fasoli. Nałóż warstwę kurczaka, sałaty, marchewki i sera. Skrop crème fraîche i kilkoma plasterkami awokado. Podawaj z salsą osobno.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
Kuchnia meksykańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W