Tom yum gung
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Tobie i Matt (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Przygotowanie:
Składniki
5 strąków chili Scott bonnett, bez szypułek
2 łodygi trawy cytrynowej, drobno posiekane
2 łyżki cienkich plasterków imbiru
1 łyżka posiekanego korzenia kolendry
2 liście limonki kaffir, pokrojone na cienkie paseczki
1 mała szalotka, obrana i pokrojona na cienkie plasterki
4 szklanki bulionu rybnego albo warzywnego
3 łyżki soku z limonki
sos rybny
pasta chili
8 średnich krewetek, obranych i oczyszczonych z wnętrzności
1 garstka pochwiaków (grzyby)
1 garstka liści kolendry, umytych i grubo posiekanych
Przygotowanie
Włóż do moździerza chili, trawę cytrynową, imbir, korzeń kolendry, liście limonki oraz szalotkę i rozgnieć, ale nie zmiażdż na gładką masę. Doprowadź bulion do wrzenia, zmniejsz płomień, przełóż do garnka zawartość moździerza i gotuj 5 minut na małym ogniu. Sprawdź smak i dodaj tyle soku z limonki, sosu rybnego i pasty chili aż osiągniesz równowagę smakową. Dodaj krewetki oraz grzyby i gotuj jeszcze minutę, aż krewetki zróżowieją. Rozłóż krewetki do misek i zalej gorącym bulionem. Posyp natką kolendry i od razu podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia tajska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W