Tajska sałatka z wołowiną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Tobie i Matt (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Przygotowanie:
Składniki
400 g polędwicy wołowej
2 ząbki czosnku, obrane
3 korzenie kolendry, umyte
1 liść limonki kafir, pokrojony na cienkie paseczki
1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojona na cienkie plasterki
1 szczypta soli
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki cukru palmowego
1 mała garść kiełków fasoli mung
4 pomidorki koktajlowe, umyte i przekrojone na połówki
6-8 małych azjatyckich bakłażanów, umytych i przekrojonych na ćwiartki
1 mała garść grzybów mun, namoczonych we wrzątku i pokrojonych na paski
1 mała garść liści kolendry, umytych i z grubsza posiekanych
1 mała garść liści tajskiej bazylii
Przygotowanie
Usmaż polędwicę na rozgrzanej grillowej patelni, aż będzie średnio wysmażona. Włóż czosnek, liść limonki kafir, trawę cytrynową i sól do moździerza i lekko utłucz, nie robiąc pasty ze składników. Dodaj sos rybny, sojowy, sok z limonki i cukier palmowy. Wymieszaj w dużej misce kiełki fasoli mung, połówki pomidorków, ćwiartki bakłażanów i grzyby mun. Pokrój polędwicę na paski i ułóż na sałatce. Wymieszaj dressing i nałóż do miski z sałatką. Wymieszaj składniki, dodaj zioła i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W