Tadżin z jagnięciny

Tadżin z jagnięciny
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 55)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Składniki:

  • 1,2 kg łopatki jagnięcej
  • 200 g kuskusu
  • ćwierć filiżanki oliwy
  • imbir
  • posiekana cebula
  • pokrojona w kostkę marchewka
  • pół filiżanki listków mięty
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka mielonego kminu
  • łyżka mielonej kolendry
  • kora cynamonowa
  • anyż gwiazdkowy
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżki wędzonej papryki
  • 5 obranych, pokrojonych pomidorów
  • 5 fig
  • filiżanka bulionu
  • 200 ml wrzątku
  • sól i pieprz
  • pół pęczka kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kuskus wsypać do miski. Dodać pieprz i łyżkę oliwy. Wlać wrzątek. Przykryć i odstawić.
Pokrojone w kostkę mięso obsmażyć na oliwie. Dodać imbir, cebulę, marchewkę, czosnek, kmin, kolendrę, cynamon, anyż, kurkumę, paprykę i pomidory. Wlać bulion i gotować całość przez 20 minut na wolnym ogniu. Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem, dodać figi i miętę. Przybrać natką kolendry i podawać z kuskusem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA