Szybki pudding z letnich owoców i bazylii
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Słodki James (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Sos
150 g rozmrożonej mieszanki różnych letnich owoców
drobny cukier, do smaku
Pudding
150 g rozmrożonej mieszanki różnych letnich owoców
mała garść świeżych truskawek, odszypułkowanych i pokrojonych na ćwiartki
drobny cukier, do smaku
10 porwanych liści świeżej bazylii
olej do natłuszczenia foremek
12-14 cienkich kromek białego chleba, bez skórki
Do podania
duża garść świeżych truskawek, jeżyn i czerwonych porzeczek
4 czubki gałązek świeżej bazylii
cukier puder, do posypania
Przygotowanie
Zmiksuj owoce w blenderze na purée. Wmieszaj dość cukru do smaku, a następnie przetrzyj sos przez sitko do miski i odstaw. Aby przyrządzić pudding, włóż rozmrożone owoce oraz truskawki do miski, dodaj cukier do smaku i wmieszaj bazylię. Lekko natłuść wnętrza czterech foremek do puddingu i wyłóż je folią. Wytnij cztery krążki chleba na dno foremek oraz pokrój chleb na wąskie prostokątne kawałki do wyłożenia bocznych ścianek. Zamocz każdy kawałek chleba z jednej strony w owocowym sosie i wyłóż nimi ścianki foremek nasączoną stroną na zewnątrz. Wypełnij środki foremek mieszanką owoców i dobrze je uciśnij. Dopełnij zawartość każdej z foremek wieczkiem z chleba. Wstaw foremki do lodówki na 30 minut przed podaniem. Ostrożnie wyjmij puddingi na talerzyki, skrop sosem, udekoruj świeżymi owocami i gałązkami świeżej bazylii, a na koniec posyp cukrem pudrem.
© James Martin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W