Sos jagodowy z wódką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- 100 g marchewki, posiekanej
- 100 g cebuli, posiekanej
- 100 g pasternaku, posiekanego
- 1 łyżeczka czosnku, startego
- 200 ml czerwonego wina
- 75 ml wódki (Finlandia)
- 100 ml bulionu wołowego
- 150 ml brązowego wywaru z kości (sosu demi-glace)
- 200 g czarnych jagód
- 1 łyżka syropu
- rozmaryn
- sól
- czarny pieprz
- kilka gałązek tymianku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podsmaż marchewkę i pasternak na niewielkiej ilości oleju. Wrzuć cebulę oraz tarty czosnek i smaż dalej. Wlej płyny i syrop. Dodaj 100 g czarnych jagód. Wrzuć rozmaryn i tymianek. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Zostaw na małym ogniu do odparowania. Przecedź sos przez sito i dodaj pozostałe 100 g czarnych jagód.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W