Dania z cielęciny
Pieczeń cielęca wyśmienicie smakuje z sosem beszamelowym. Pulpeciki z cielęciny warto podać z koperkowym dressingiem i makaronem warzywnym. Z cielęciny można przyrządzić delikatne w smaku pulpeciki podawane z ziemniakami, kluskami bądź makaronem warzywnym i sosami. Kolejną pyszną potrawą jest pieczeń. Wyśmienity jest także gulasz z papryką, pomidorami, bakłażanem oraz cukinią. Na obiad serwuje się także mięso duszone lub pieczone.
Pieczeń cielęca
Cielęcina pieczona w maśle, tzw. maślana, jest wyśmienitym daniem obiadowym. Pierwszym krokiem przy jej przygotowaniu jest zrumienienie mięsa na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Następnie należy przełożyć je do naczynia z kamionki z pokrywką i dodać czosnek, cebulę dymkę oraz masło. Przykryty garnek wstawia się do piekarnika nastawionego na 80 stopni Celsjusza i piecze cielęcinę przez 4 godziny. Gotową potrawę podaje się z kładzionymi kluskami i gotowaną marchewką. Kolejny pomysł na obiad to cielęcina w marynacie, dzięki której mięso będzie soczyste i aromatyczne. Idealne składniki do obtoczenia mięsa to: majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Inny sposób na marynatę to połączenie posiekanego czosnku, cebuli, wędzonej papryki, soli morskiej, pieprzu, cukru, soku z pomarańczy oraz oleju. Po przyprawieniu cielęciny należy ją zawinąć w folię aluminiową i włożyć do brytfanki, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Pieczeń serwuje się z ziemniakami oraz surówką i sosami, np. beszamelowym z mąki, masła, mleka i czosnku. Beszamel doprawia się białym pieprzem solą, liściem laurowym oraz gałką muszkatołową.
Cielęcina duszona
Cielęcinę można udusić w sosie śmietanowym. Wystarczy do niej dodać czosnek, sól, pieprz i gęstą śmietanę. Potrawa będzie równie pyszna, jeśli zostanie przygotowana z dodatkiem grzybów oraz cebuli. Mięso należy podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem, po czym wkroić pieczarki i cebulę. Następnie całość zalewa się wodą i dusi przez około godzinę. Cielęcinę często dusi się w warzywach, np. cebuli i marchewce. Idealnie komponują się one z białym winem. Do mięsa warto dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą oraz pieprzem. Kolejny pomysł to przyrządzenie potrawy z miodem oraz miksem musztard: francuskiej i sarepskiej. Danie można również przygotować z dodatkiem białego wina i szałwii. Do duszonej cielęciny idealnie pasują ziemniaki i podsmażone buraczki.
Gulasz cielęcy
Aby przyrządzić gulasz cielęcy, potrzeba cebuli, bulionu warzywnego, białego wytrawnego wina, masła klarowanego, gęstej śmietany oraz soli, soku z cytryny i suszonego tymianku. Mięso należy zrumienić na maśle, doprawić je solą, a następnie zeszklić cebulę i dodać wino. Po wyparowaniu płynu trzeba wlać bulion i doprawić, po czym dusić do miękkości. Gulasz można zagęścić mąką i gęstą śmietaną oraz skropić sokiem z cytryny. Do potrawy dodaje się także warzywa lub grzyby, np. pieczarki. Tradycyjny gulasz nabierze ciekawego smaku po wkrojeniu dyni. Równie pyszny będzie z bakłażanem, cukinią, pomidorami i papryką.
Cielęcina w sosie
Do cielęciny warto podać sosy, np. pomidorowy. Do jego przygotowania potrzeba przecieru pomidorowego, cebuli, soli oraz pieprzu. Delikatne mięso stanie się bardziej wyraziste po połączeniu z sosem pomarańczowym, słodko-kwaśnym bądź koperkowym. Interesującym dodatkiem do cielęciny jest też sos rybny. Nieco bardziej tradycyjny jest wywar przygotowany na bazie włoszczyzny doprawiony miętą, majerankiem, solą oraz pieprzem. Mięso można serwować z sosem tatarskim z grzybków, ogórków, szczypiorku oraz majonezu, musztardy i śmietany.
Pulpeciki z cielęciny
Pulpeciki z cielęciny to pyszne danie, które często podaje się dzieciom. Do przyrządzenia pulpecików potrzeba kaszy jaglanej, cebuli cukrowej, czosnku, natki pietruszki, jaja oraz słodkiej papryki, pieprzu, soli i oliwy. Delikatne mięso warto zestawić z sosem pomidorowym i makaronem warzywnym z marchewki i cukinii lub kładzionymi kluskami. Potrawę serwuje się także z opiekanymi ziemniakami w sosie koperkowym.