Słodki bengalski dahl
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 1200 ml wody
- 250 g soczewicy
- dokładnie opłukanej
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka garam masala
- sól do smaku
- 2-3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki ghee
- 5 strączków zielonego kardamonu
- lekko zmiażdżonych
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 5 goździków
- 1 cm kory cynamonu
- ½ łyżeczka ziaren gorczycy
- 1-2 suszone czerwone papryczki chilli
- 3 czubate łyżki suszonego miąższu kokosa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zalać soczewicę i kurkumę wodą, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około godziny, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby dolać wody. Dodać kolendrę, garam masalę, sól i cukier. Gotować, aż soczewica zacznie się rozpadać. Na rozgrzanym ghee uprażyć strączki kardamonu, kmin, goździki, cynamon, gorczycę i papryczki. Dodać miąższ kokosa i smażyć, mieszając, aż się zrumieni. Wymieszać przyprawy i miąższ kokosa z soczewicą i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W