Shrikhand – deser jogurtowy z owocami i orzeszkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 500ml gęstego greckiego jogurtu
- 2 łyżeczki mleka
- ½ łyżeczki nitek szafranu
- 6-8 łyżek cukru pudru
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonych nasion zielonego kardamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wyłożyć sito gazą, podstawić pod spód miskę i wlać jogurt. Wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin (najlepiej na całą noc), aby dobrze osączyć jogurt. Podgrzać mleko i dodać szafran. Odstawić na 10 minut do naciągnięcia. Wyjąć jogurt z lodówki, wylać zebrany w misce płyn. Do masy jogurtowej przesiać cukier puder, następnie dodać mleko z szafranem i kardamon. Przykryć i schłodzić. Przed podaniem posypać deser pistacjami, migdałami i pestkami granatu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia indyjska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W