Sernik z dynią i imbirem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Serniki
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Pasta z dyni:
- 300 g dyni, obranej i pokrojonej na kawałki
- 25 g masła
- 2 łyżki cukru drobnego
- 3 łyżki syropu odcedzonego z imbiru w syropie
Spód:
- 10 herbatników imbirowych
- 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 200 ml śmietany 30-36%
- 200 g serka śmietankowego
- 100 g jogurtu typu greckiego
- 3 kawałki imbiru w syropie, drobno pokrojone
dodatkowo nieco imbiru w syropie do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Ułóż kawałki dyni na blasze do pieczenia, posmaruj masłem, obsyp cukrem i polej syropem. Piecz 30-35 minut, aż dynia zmięknie.
W tym czasie w malakserze rozkrusz herbatniki do konsystencji bułki tartej, dodaj roztopione masło i wymieszaj.
Wyłóż talerz papierem do pieczenia, umieść na nim cztery pierścienie. Do każdego wsyp rozkruszone herbatniki i dobrze ugnieć.
Upieczoną dynię wraz z powstałym sosem umieść w malakserze i starannie zmiksuj na gładka masę. Dosłodź, jeśli trzeba.
W misce ubij śmietanę. Dodaj serek i jogurt i wymieszaj. Dodaj imbir i ponownie wymieszaj. Pastę z dyni wmieszaj zgrubnie do masy serowej. Wypełnij powstałą mieszaniną pierścienie, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki, aby masa stężała.
Wyjmij z pierścieni, przybierz imbirem w syropie.
Ułóż kawałki dyni na blasze do pieczenia, posmaruj masłem, obsyp cukrem i polej syropem. Piecz 30-35 minut, aż dynia zmięknie.
W tym czasie w malakserze rozkrusz herbatniki do konsystencji bułki tartej, dodaj roztopione masło i wymieszaj.
Wyłóż talerz papierem do pieczenia, umieść na nim cztery pierścienie. Do każdego wsyp rozkruszone herbatniki i dobrze ugnieć.
Upieczoną dynię wraz z powstałym sosem umieść w malakserze i starannie zmiksuj na gładka masę. Dosłodź, jeśli trzeba.
W misce ubij śmietanę. Dodaj serek i jogurt i wymieszaj. Dodaj imbir i ponownie wymieszaj. Pastę z dyni wmieszaj zgrubnie do masy serowej. Wypełnij powstałą mieszaniną pierścienie, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki, aby masa stężała.
Wyjmij z pierścieni, przybierz imbirem w syropie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W