Sernik z dynią i imbirem

Sernik z dynią i imbirem
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Serniki
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Pasta z dyni:
  • 300 g dyni, obranej i pokrojonej na kawałki
  • 25 g masła
  • 2 łyżki cukru drobnego
  • 3 łyżki syropu odcedzonego z imbiru w syropie
Spód:
  • 10 herbatników imbirowych
  • 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
dodatkowo nieco imbiru w syropie do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Ułóż kawałki dyni na blasze do pieczenia, posmaruj masłem, obsyp cukrem i polej syropem. Piecz 30-35 minut, aż dynia zmięknie.

W tym czasie w malakserze rozkrusz herbatniki do konsystencji bułki tartej, dodaj roztopione masło i wymieszaj.

Wyłóż talerz papierem do pieczenia, umieść na nim cztery pierścienie. Do każdego wsyp rozkruszone herbatniki i dobrze ugnieć.

Upieczoną dynię wraz z powstałym sosem umieść w malakserze i starannie zmiksuj na gładka masę. Dosłodź, jeśli trzeba.

W misce ubij śmietanę. Dodaj serek i jogurt i wymieszaj. Dodaj imbir i ponownie wymieszaj. Pastę z dyni wmieszaj zgrubnie do masy serowej. Wypełnij powstałą mieszaniną pierścienie, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki, aby masa stężała.

Wyjmij z pierścieni, przybierz imbirem w syropie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA