Serniczki creme brulee
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.22)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka pasty waniliowej albo miąższ 1 laski wanilii
- 3 duże jajka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Natłuść 6 kokilek o objętości 150 ml i wyłóż dna krążkami z papieru do pieczenia. Wstaw kokilki do foremki o brzegach wysokości 5 cm. Przemieszaj mascarpone, żeby zmiękło, dodaj cukier i starannie wymieszaj. Dodaj śmietanę oraz wanilię i wymieszaj wszystko trzepaczką na gładką masę. Mieszając dodawaj po 1 jajku. Nałóż krem do kokilek i wlej wrzątek do foremki, w której stoją – do połowy wysokości kokilek. Piecz serniczki przez 35 min., aż się zezłocą na wierzchu, a następnie wyjmij z kąpieli wodnej, ostudź i wstaw do lodówki na 6 godzin.
Żeby upiec spody, zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż na blacie pierwszy arkusz filo, posmaruj pędzlem z roztopionym masłem, oprósz cukrem, rozłóż na nim drugi arkusz, posmaruj masłem, oprósz cukrem i powtórz te czynności z 3 arkuszem. Złóż ciasto na pół i wytnij z niego 6 spodów za pomocą foremki do wycinania ciastek o tej samej średnicy, co kokilka z sernikowym creme brulee. Ułóż spody na wyłożonej papierem blasze i piecz przez 7 min., aż będą złociste, a następnie ostudź. Przed podaniem ułóż spody na deserowych talerzykach. Za pomocą cienkiej łopatki albo noża do masła okrój serniczki wewnątrz kokilek i ostrożnie wyłóż na spody. Posyp schłodzone porcje kremu cukrem i przypal specjalnym palnikiem do brulee (można je też na kilka sekund wstawić pod mocno rozgrzaną górną grzałkę piekarnika). Natychmiast podawaj.
Żeby upiec spody, zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż na blacie pierwszy arkusz filo, posmaruj pędzlem z roztopionym masłem, oprósz cukrem, rozłóż na nim drugi arkusz, posmaruj masłem, oprósz cukrem i powtórz te czynności z 3 arkuszem. Złóż ciasto na pół i wytnij z niego 6 spodów za pomocą foremki do wycinania ciastek o tej samej średnicy, co kokilka z sernikowym creme brulee. Ułóż spody na wyłożonej papierem blasze i piecz przez 7 min., aż będą złociste, a następnie ostudź. Przed podaniem ułóż spody na deserowych talerzykach. Za pomocą cienkiej łopatki albo noża do masła okrój serniczki wewnątrz kokilek i ostrożnie wyłóż na spody. Posyp schłodzone porcje kremu cukrem i przypal specjalnym palnikiem do brulee (można je też na kilka sekund wstawić pod mocno rozgrzaną górną grzałkę piekarnika). Natychmiast podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W