Satay z wołowiny

Satay z wołowiny
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
W interesie mięsożercy (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska

Składniki:

  • 1 stek Porterhouse
  • 1 szalotka
  • świeża kurkuma
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka szalotki smażonej w głębokim tłuszczu
  • 1 papryczka chili
  • 1 filiżanka niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka owocu tamaryndowca
  • imbir

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kroimy mięso na cienkie paseczki. Usuwamy ścięgna i tłuszcz. Przygotowujemy marynatę. Siekamy korzeń imbiru, czosnek, szalotkę, świeżą kurkumę i papryczki chili. Wrzucamy do blendera razem z niesolonymi orzeszkami ziemnymi, brązowym cukrem i owocem tamaryndowca, który uprzednio moczymy w wodzie. Wrzucamy do blendera. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy pastę. Dodajemy łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę pasty krewetkowej. Do gotowej marynaty wkładamy mięso. Ostawiamy na 12 do 24 godzin.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA