Satay z wołowiny
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W interesie mięsożercy (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska
Składniki:
- 1 stek Porterhouse
- 1 szalotka
- świeża kurkuma
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka szalotki smażonej w głębokim tłuszczu
- 1 papryczka chili
- 1 filiżanka niesolonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty krewetkowej
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka owocu tamaryndowca
- imbir
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kroimy mięso na cienkie paseczki. Usuwamy ścięgna i tłuszcz. Przygotowujemy marynatę. Siekamy korzeń imbiru, czosnek, szalotkę, świeżą kurkumę i papryczki chili. Wrzucamy do blendera razem z niesolonymi orzeszkami ziemnymi, brązowym cukrem i owocem tamaryndowca, który uprzednio moczymy w wodzie. Wrzucamy do blendera. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy pastę. Dodajemy łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę pasty krewetkowej. Do gotowej marynaty wkładamy mięso. Ostawiamy na 12 do 24 godzin.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia malajska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W