Sałatka z bobu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Peta w Marrakeszu (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
Przygotowanie:
Składniki sałatki z bobu:
1½ kg świeżego bobu lub 500 g mrożonego
2 łyżki stołowe oliwy
1 drobno posiekana, mała cebula
2 drobno posiekane ząbki czosnku
½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
½ łyżeczki soli morskiej
sok z 1 limonki
2 łyżki stołowe posiekanej świeżej mięty lub natki
Przygotowanie:
Bób blanszuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą. Wyłuskaj.
Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż na niej cebulę, czosnek i kminu rzymskiego, aż będą złociste. Dodaj bób i sól. Dokładnie podgrzej. Wyłóż na półmisek, polej sokiem z limonki, posyp ziołami i wymieszaj.
© Peta Mathias
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W