Sałatka z bobu

Sałatka z bobu
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Peta w Marrakeszu (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Przygotowanie:


Składniki sałatki z bobu:
1½ kg świeżego bobu lub 500 g mrożonego
2 łyżki stołowe oliwy
1 drobno posiekana, mała cebula
2 drobno posiekane ząbki czosnku
½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
½ łyżeczki soli morskiej
sok z 1 limonki
2 łyżki stołowe posiekanej świeżej mięty lub natki

Przygotowanie:
Bób blanszuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą. Wyłuskaj.
Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż na niej cebulę, czosnek i kminu rzymskiego, aż będą złociste. Dodaj bób i sól. Dokładnie podgrzej. Wyłóż na półmisek, polej sokiem z limonki, posyp ziołami i wymieszaj.

© Peta Mathias

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA