Sałatka skagen z rakami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 150 g wędzonej siei
- 150 g gravlaxu z łososia
- 3 łyżki ikry łososia
Skagen:
- 200 g ogonów raków
- 3-5 łyżek majonezu
- 1 łyżka czerwonej cebuli, posiekanej
- 1 łyżka koperku, drobno posiekanego
- ½ łyżeczki czosnku
- chrzan
- cytryna
- szczypta czarnego pieprzu
- cukier
- sól
Marynata do ziemniaków:
- 3 ziemniaki, obrane, ugotowane i pokrojone na plasterki
- ½ ogórka, obranego, bez gniazd nasiennych i pokrojonego w półksiężyce
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka kaparów, posiekanych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka białego octu winnego
- 25 ml oliwy
- 1 łyżka koperku, drobno posiekanego
- 1 łyżka czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- miód
- sól
- pieprz
Przybranie:
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 2 kromki razowego chleba pokrojonego na długie paski
- 1 jajko, gotowane 4-5 minut, jeszcze trochę płynne
- 1 garść zielonego groszku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój ziemniaki w półksiężyce. Przygotuj marynatę.
Wlej do miski sok z cytryny i biały ocet winny. Dodaj musztardę, kapary i czerwoną cebulę. Dobrze wymieszaj. Połącz z oliwą i koperkiem. Dopraw niewielką ilością miodu, solą i pieprzem. Wrzuć ogórek i gotowane ziemniaki. Podrzucając, wymieszaj, żeby marynata dokładnie pokryła wszystkie składniki.
Przygotuj skagen. Do miski wrzuć wszystkie składniki oprócz ogonów raków. Dokładnie wymieszaj i dopiero wtedy dodaj raki. Żeby smaki się połączyły, wstaw do lodówki na 30 minut.
Na półmisku rozłóż liście sałaty rzymskiej. Przykryj warstwą marynowanych ziemniaków. Na wierzchu połóż kawałki raków, skagen, ikrę łososia, gravlax i marynowaną sieję. Przybierz plasterkami jajka ugotowanego na twardo, paskami razowego chleba i groszkiem.
Wlej do miski sok z cytryny i biały ocet winny. Dodaj musztardę, kapary i czerwoną cebulę. Dobrze wymieszaj. Połącz z oliwą i koperkiem. Dopraw niewielką ilością miodu, solą i pieprzem. Wrzuć ogórek i gotowane ziemniaki. Podrzucając, wymieszaj, żeby marynata dokładnie pokryła wszystkie składniki.
Przygotuj skagen. Do miski wrzuć wszystkie składniki oprócz ogonów raków. Dokładnie wymieszaj i dopiero wtedy dodaj raki. Żeby smaki się połączyły, wstaw do lodówki na 30 minut.
Na półmisku rozłóż liście sałaty rzymskiej. Przykryj warstwą marynowanych ziemniaków. Na wierzchu połóż kawałki raków, skagen, ikrę łososia, gravlax i marynowaną sieję. Przybierz plasterkami jajka ugotowanego na twardo, paskami razowego chleba i groszkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W