Sałatka skagen z rakami

Sałatka skagen z rakami
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 150 g wędzonej siei
  • 150 g gravlaxu z łososia
  • 3 łyżki ikry łososia
Skagen:
  • 200 g ogonów raków
  • 3-5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka czerwonej cebuli, posiekanej
  • 1 łyżka koperku, drobno posiekanego
  • ½ łyżeczki czosnku
  • chrzan
  • cytryna
  • szczypta czarnego pieprzu
  • cukier
  • sól
Marynata do ziemniaków:
Przybranie:
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 2 kromki razowego chleba pokrojonego na długie paski
  • 1 jajko, gotowane 4-5 minut, jeszcze trochę płynne
  • 1 garść zielonego groszku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój ziemniaki w półksiężyce. Przygotuj marynatę.

Wlej do miski sok z cytryny i biały ocet winny. Dodaj musztardę, kapary i czerwoną cebulę. Dobrze wymieszaj. Połącz z oliwą i koperkiem. Dopraw niewielką ilością miodu, solą i pieprzem. Wrzuć ogórek i gotowane ziemniaki. Podrzucając, wymieszaj, żeby marynata dokładnie pokryła wszystkie składniki.

Przygotuj skagen. Do miski wrzuć wszystkie składniki oprócz ogonów raków. Dokładnie wymieszaj i dopiero wtedy dodaj raki. Żeby smaki się połączyły, wstaw do lodówki na 30 minut.

Na półmisku rozłóż liście sałaty rzymskiej. Przykryj warstwą marynowanych ziemniaków. Na wierzchu połóż kawałki raków, skagen, ikrę łososia, gravlax i marynowaną sieję. Przybierz plasterkami jajka ugotowanego na twardo, paskami razowego chleba i groszkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA