Sałatka cesarska z cytrynowo-parmezanowym dressingiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Dressing1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
sok i skórka starta z 2 cytryn
1-2 łyżki sosu Worcestershire
kopiasta łyżka musztardy dijońskiej
½ szklanki startego parmezanu
kilka ząbków czosnku, pokrojonych
sól i pieprz
Sałatka
pół ciabatty, pokrojonej w kostkę kilka łyżek oliwy z oliwek
2 główki sałaty rzymskiej
1 cebula czerwona, pokrojona w cienkie półplasterki
sól i pieprz
Przygotowanie
Zacznij od dressingu. Wymieszaj wszystkie składniki, aż otrzymasz gładki, gęsty płyn. Można to zrobić ręcznym blenderem, w stojącym blenderze, lub nawet w misce tradycyjną trzepaczką. Ja najbardziej lubię ręczny blender. Najłatwiej się go myje. Kolej na sałatkę. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obtocz kawałki ciabatty w oliwie, rozłóż je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na jakieś 15 minut, aż będą złocisto-brązowe. Porwij liście sałaty na nieduże kawałki, dodaj cebulę i około pół szklanki dressingu. Wymieszaj, dodaj na wierzch grzanki i dopraw solą i pieprzem.
Podawaj od razu.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W