Ryż basmati

Ryż basmati
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.93)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ryż przełożyć na gęste sito i solidnie wypłukać aż woda z ryżu będzie przejrzysta. Przepłukany ryż przełożyć do małego garnka, dodać wodę i doprawić solą. Doprowadzić do wrzenia, szczelnie przykryć pokrywką i zdecydowanie zmniejszyć temperaturę. Gotować na małym ogniu do czasu aż woda zostanie wchłonięta, około 15 minut. Wyłączyć płomień i zostawić przykryty garnek na około 15 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA