Ryba z Sydney
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
Składniki:
- po 1 rybie średniej wielkości na osobę
- W oryginalnym przepisie była to ryba barramundi
- można ja zastąpić np. trocią
- oliwa
- pokrojone na kawałki grzyby (shiitake lub boczniak czy pieczarki
- ewentualnie inne grzyby
- które po usmażeniu pozostają jędrne)
- garść pokrojonych zielonych warzyw—szpinak
- kapusta bok choi lub włoska
- ewentualnie dowolna mieszanka młodych
- jadalnych listków
- sos sojowy
- wino mirin
- kilka łyżek bulionu rybnego (lub sosu rybnego
- rozcieńczonego wodą)
- garść gotowanego mięsa kraba
- sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rybę sprawić, obciąć płetwy (płetwę grzbietową nadciąć z obu stron i wyjąć), posolić. Obsmażyć na złoto na patelni ustawionej na grillu na niewielkiej ilości oliwy z obu stron. Należy uważać, aby nie smażyć ryby za długo (kilka minut z każdej strony). Zdjąć rybę z patelni, ułożyć na talerzu. Wytrzeć patelnię, wlać trochę oliwy. Podsmażyć pokrojone na kawałki grzyby, posolić. Dodać zieleninę, smażyć kilka minut, mieszając. Wlać trochę sosu sojowego, wino mirin i bulion rybny. Na koniec dodać mięso kraba, wymieszać. Podsmażyć chwilę, mieszając. Grzyby z zieleniną i krabem nałożyć do środka i na wierzch ryby, polać rybę sosem powstałym przy smażeniu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W