Ryba w soli

Ryba w soli
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • okoń morski lub lucjan
  • ok. 700 g
  • oczyszczony
  • ale z łuską
  • kilka plasterków cytryny
  • kg grubej soli
  • 2 – 3 białka
  • listki mięty lub estragonu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220°C. Wsunąć plasterki cytryny do brzucha ryby. Wymieszać w misce sól z białkiem. Posiekać miętę lub estragon, pozostawiając 6 listków w całości. Posiekane listki zmieszać z masą solną, a całe włożyć do brzucha ryby. Położyć rybę na blasze i całkowicie oblepić grubą warstwą masy solnej. Piec 25 min. Rozbić skorupę nożem. Usunąć skórę i ostrożnie zdjąć mięso.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA