Ryba w soli
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- okoń morski lub lucjan
- ok. 700 g
- oczyszczony
- ale z łuską
- kilka plasterków cytryny
- kg grubej soli
- 2 – 3 białka
- listki mięty lub estragonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Wsunąć plasterki cytryny do brzucha ryby. Wymieszać w misce sól z białkiem. Posiekać miętę lub estragon, pozostawiając 6 listków w całości. Posiekane listki zmieszać z masą solną, a całe włożyć do brzucha ryby. Położyć rybę na blasze i całkowicie oblepić grubą warstwą masy solnej. Piec 25 min. Rozbić skorupę nożem. Usunąć skórę i ostrożnie zdjąć mięso.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W