Różany tort bezowy z owocami

Różany tort bezowy z owocami
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Bezy

Przygotowanie:

Składniki:
beza:
4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
4 łyżeczki octu z białego wina
8 białek
szczypta soli
400 g drobnego cukru
różowy barwnik spożywczy w żelu

do dekoracji:
600 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
2 łyżeczki wody różanej
800 g mieszanych owoców jagodowych (do wyboru: agrest, borówki amerykańskie, czerwone i czarne porzeczki, jeżyny, truskawki, czereśnie)
płatki róży

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 210°C. W małej miseczce zmieszać skrobię z octem. Dużą, szklaną miskę dokładnie przetrzeć połówką cytryny i wytrzeć do sucha papierem kuchennym. Wlać białka do miski, dodać sól, ubić na niezbyt sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać na przemian trochę cukru i po łyżeczce skrobi z octem. Na papierze do pieczenia narysować trzy koła: małe, średnie i duże. Przykleić papier do blach odrobiną piany. Łyżką przełożyć pianę na wyznaczone zarysy i rozprowadzić w równą warstwę. Na każdy krążek nanieść po kilka kropli barwnika i palcem lub patyczkiem zrobić esy-floresy. Wstawić blaszki do piekarnika, obniżyć temperaturę do 80°C /70°C z termoobiegiem i piec 1 godzinę 45 minut do 2 godzin. Potem wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić w nim bezy do ostygnięcia. Ubić śmietanę z cukrem pudrem, doprawić do smaku wodą różaną i ew. ekstraktem wanilii. Na środku patery rozsmarować trochę śmietany i położyć największy krążek bezy. Nałożyć warstwę śmietany, posypać owocami, przykryć średnim krążkiem, znów warstwa śmietany i owoce, położyć ostatni krążek bezy, wyłożyć resztę śmietany, udekorować owocami wierzch i boki. Całość posypać płatkami róży.

© Fiona Cairns

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA