Rosyjska sałatka z krewetkami

Rosyjska sałatka z krewetkami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia rosyjska

Składniki:

  • 8 ugotowanych i obranych krewetek królewskich
  • łyżka kawioru z łososia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 200 g ugotowanych
  • pokrojonych ziemniaków
  • 200 g zblanszowanego groszku cukrowego
  • starty burak ćwikłowy
  • radicchio
  • pokrojone awokado
  • 8 małych rzepek
  • obranych
  • zblanszowanych i pokrojonych w ćwiartki
  • ćwierć filiżanki pokrojonych korniszonów
  • 2 łyżki oleju z orzechów laskowych
  • 2 łyżki koperku
  • ćwierć filiżanki szczypiorku
  • 2 łyżki trybuli
  • łyżka oliwy
  • łyżka posiekanej szalotki
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • olej z krokosza
  • ocet cydrowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zrobić dressing z oleju z orzechów laskowych, oliwy, oleju z krokosza, octu cydrowego, szalotki i soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę szczypiorku do kwaśnej śmietany. Wymieszać radicchio, ziemniaki, rzepę, korniszony, trybulę, koperek i szczypiorek. Zalać 2/3 dressingu. Resztą polać krewetki. Rozłożyć sałatkę na cztery talerze, udekorować krewetkami, kwaśną śmietaną i kawiorem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA