Rosół z kury
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nowe imperium kulinarne (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia żydowska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
- 1 kura
- 1 seler naciowy
- 10 marchewek
- 8 małych rzep
- 2 korzenie pasternaku lub pietruszki
- 1 duża cebula
- 1 brukiew
- 2 łyżki suszonej natki
- bulion drobiowy w proszku
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Seler przekroić w poprzek na pół, marchewki obrać, rzepę, pasternak i brukiew obrać i pokroić na kawałki, cebulę obrać i przekroić na pół. Kurę obrać ze skóry i pokroić na 8 części. Opłukać pod bieżącą zimną wodą i umieścić w dużym garnku. Dodać warzywa i natkę, zalać wodą, odmierzając jej ilość i dodać bulion w proszku, po 1 łyżce na każde 600 ml wlanej wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu 5-7 godzin, aż mięso zrobi się miękkie i będzie odchodzić od kości, a płyn nabierze złocistego koloru. Przecedzić przez sito do czystego garnka, marchewkę zachować, resztę warzyw wyrzucić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rosół można ostudzić i przechować w lodówce w przykrytym garnku. Przed odgrzaniem ew. usunąć z powierzchni nadmiar tłuszczu. Ugotować makaron w osolonym wrzątku, zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić i rozłożyć na 10 talerzach. Rosół zagotować, włożyć zachowaną marchewkę, gotować 5 minut. Jeśli knedle z macy były przygotowane wcześniej i są zimne, należy je podgrzać razem z marchewką. Jeśli knedle są świeżo przygotowane, rozłożyć od razu na talerze. Rozlać rosół na talerze, dołożyć marchewkę (i ew. knedle) i podawać gorące.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W