Risotto z małżami i pomidorkami koktajlowymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.10)
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- kilka gałązek pomidorków koktajlowych
- czerwona cebula
- oliwa
- ryż odmiany Carnaroli lub Arborio
- sól
- pieprz
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- bulion warzywny
- 100 ml białego wina
- małże
- Do dekoracji: cytryny i natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oderwać pomidorki od gałązek, ułożyć na blasze wraz z posiekaną cebulą, polać oliwą i zapiekać 10 minut w gorącym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i na wierzch wsypać ryż, ostrożnie, aby pomidory zachowały się w całości. Doprawić solą i pieprzem. Położyć gałązki rozmarynu. Wlać bulion i białe wino. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut, a następnie na wierzchu ułożyć małże. Zakryć blachę folią aluminiowa i wstawić do piekarnika na 10 -15 minut. Wyjąć, udekorować ćwiartkami cytryn i listkami pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W